Bezsmakowa i
naturalna substancja żelująca. Dzięki temu proszkowi możemy zrobić
wegetariańską galaretkę, ptasie mleczko, sernik lub dżem. Idealny zamiennik dla żelatyny.
Stosowanie (z danego opakowania):
5 g/kg :
napoje mleczne, sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe
6 g/kg:
desery mleczne
10 g/kg:
dżemy, galaretki, marmolady margaryny niskotłuszczowe
12 g/kg:
serki twarogowe
Najlepiej 1
łyżeczkę agaru wsypać na 10 minut do 300 ml wody, następnie gotować przez 10 - 20 minut.
Niestety nie jest bez smaku. Próbowałam agar kilku firm i każdy ma posmak rybny :-(
OdpowiedzUsuńZupełnie bez smaku suchy proszek rzeczywiście nie jest, nawet poszłam sprawdzić (nigdy przedtem suchego proszku nie próbowałam). Posmaku ryby też na pewno nie wyczuwam. Przede wszystkim rozpuszczony i zmieszany z innymi składnikami nigdy mi nie przeszkadzał. A masz jakieś inne sposoby na ciasta wymagające żelatyny?
UsuńNie mam. Po prostu bardzo rzadko robię galaretkę.
UsuńO, to cos dla mnie, bo ja uwilbiam galaretki :-)
OdpowiedzUsuń