środa, 8 kwietnia 2015

Agar-agar czyli substancja żelująca


Bezsmakowa i naturalna substancja żelująca. Dzięki temu proszkowi możemy zrobić wegetariańską galaretkę, ptasie mleczko, sernik lub dżem.  Idealny zamiennik dla żelatyny.

Stosowanie (z danego opakowania):
5 g/kg : napoje mleczne, sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe
6 g/kg: desery mleczne
10 g/kg: dżemy, galaretki, marmolady margaryny niskotłuszczowe
12 g/kg: serki twarogowe




Najlepiej 1 łyżeczkę agaru wsypać na 10 minut do 300 ml wody, następnie gotować przez 10 - 20 minut. 

4 komentarze:

  1. Niestety nie jest bez smaku. Próbowałam agar kilku firm i każdy ma posmak rybny :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupełnie bez smaku suchy proszek rzeczywiście nie jest, nawet poszłam sprawdzić (nigdy przedtem suchego proszku nie próbowałam). Posmaku ryby też na pewno nie wyczuwam. Przede wszystkim rozpuszczony i zmieszany z innymi składnikami nigdy mi nie przeszkadzał. A masz jakieś inne sposoby na ciasta wymagające żelatyny?

      Usuń
    2. Nie mam. Po prostu bardzo rzadko robię galaretkę.

      Usuń
  2. O, to cos dla mnie, bo ja uwilbiam galaretki :-)

    OdpowiedzUsuń