Orzeszki arachidowe wraz z olejem arachidowym nadają temu daniu niepowtarzalny smak.
Składniki (3 duże porcje):
- 3/4 szklanki fistaszków solonych prażonych
- 1/2 - 3/4 gotowanego brokuła
- 180 g makaronu najlepiej chińskiego chow mein
- 90 g pędów bambusa (ja używam takich w zalewie z Lidla)
- 90 g kiełków fasoli mung (ja używam takich w zalewie z Lidla)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 12 pomidorków koktajlowych
- ostra papryka (ilość w zależności od upodobań)
- 5 łyżek sosu Teriyaki
- olej z orzechów arachidowych *** (może być zwykły jeśli nie mamy w domu, jednak warto zdobyć ten z orzeszków ziemnych)
Przygotowanie (20 minut):
- gotujemy brokuła
- siekamy drobniutko czosnek, paprykę chili oraz cebulę i podsmażamy delikatnie na oleju z orzechów arachidowych i dodajemy orzechy oraz pędy i kiełki bambusa
- gotujemy makaron
- na patelnię dodajemy małe główki brokuła i podsmażamy dalej
- podsmażamy makaron na oleju arachidowym (ja zawsze robię to na osobnej patelni)
-na koniec dodajemy pomidorki
Cena: niecałe 3 zł / porcja
***Świetny do smażenia. Punkt dymienia oleju arachidowego jest znacznie wyższy, niż u innych olejów - przygotowywane produkty wchłaniają znacznie mniej tłuszczu
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz