piątek, 3 kwietnia 2015

Makaron z fistaszkami, kiełkami fasoli mung i pędami bambusa

Orzeszki arachidowe wraz z olejem arachidowym nadają temu daniu niepowtarzalny smak.


Składniki (3 duże porcje):
  • 3/4 szklanki fistaszków solonych prażonych
  • 1/2 - 3/4 gotowanego brokuła
  • 180 g makaronu najlepiej chińskiego chow mein
  • 90 g pędów bambusa (ja używam takich w zalewie z Lidla)
  • 90 g kiełków fasoli mung (ja używam takich w zalewie z Lidla)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • ostra papryka (ilość w zależności od upodobań)   
  • 5 łyżek sosu Teriyaki 
  • olej z orzechów arachidowych  *** (może być zwykły jeśli nie mamy w domu, jednak warto zdobyć sezamowy)

Przygotowanie (20 minut):
- gotujemy brokuła
- siekamy drobniutko czosnek, paprykę chili oraz cebulę i podsmażamy delikatnie na oleju z orzechów arachidowych i dodajemy orzechy oraz pędy i kiełki bambusa
- gotujemy makaron
- na patelnię dodajemy małe główki brokuła i podsmażamy dalej 
- podsmażamy makaron na oleju arachidowym (ja zawsze robię to na osobnej patelni)
-na koniec dodajemy pomidorki

Cena: niecałe 3 zł / porcja

***Świetny do smażenia. Punkt dymienia oleju arachidowego jest znacznie wyższy, niż u innych olejów - przygotowywane produkty wchłaniają znacznie mniej tłuszczu

SMACZNEGO! 

Opcja z czarnym makaronem ryżowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz