wtorek, 14 kwietnia 2015

Kolorowy hummus - czerwony, zielony i żółty

Dla tych coś już zdążyli się trochę hummusem znudzić. Urozmaicenie kolorystyczne i smakowe znanej każdemu pasty.



CZERWONY - dodajemy zmiksowane pieczone buraki. Ja na 100 g hummusu dodałam 1 małego buraczka
ZIELONY - dodajemy pesto, zmiksowany szpinak lub zmiksowaną roszponkę (do momentu osiągnięcia pożądanego koloru lub smaku)
ŻÓŁTY - dodajemy kurkumę (do momentu osiągnięcia pożądanego koloru lub smaku)

* a jeżeli ktoś jeszcze nigdy nie robił hummusu to poniżej prosty i szybki przepis




Składniki:

  • 1 puszka cieciorki konserwowej (525 g)
  • 3 ząbki rozgniecionego czosnku
  • 1 łyżka tahiny                                 Opis tahiny <klik>                 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyzki oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cząbru
łyżka oliwy do dekoracji

Przygotowanie:
- wszystko ze sobą miksujemy do momentu osiągnięcia jednolitej masy
- na koniec delikatnie polewamy oliwą

2 komentarze: