Dla tych coś już zdążyli się trochę hummusem znudzić. Urozmaicenie kolorystyczne i smakowe znanej każdemu pasty.
ZIELONY - dodajemy pesto, zmiksowany szpinak lub zmiksowaną roszponkę (do momentu osiągnięcia pożądanego koloru lub smaku)
ŻÓŁTY - dodajemy kurkumę (do momentu osiągnięcia pożądanego koloru lub smaku)
* a jeżeli ktoś jeszcze nigdy nie robił hummusu to poniżej prosty i szybki przepis
Składniki:
- 1 puszka cieciorki konserwowej (525 g)
- 3 ząbki rozgniecionego czosnku
- 1 łyżka tahiny Opis tahiny <klik>
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyzki oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cząbru
łyżka oliwy do dekoracji
Przygotowanie:
- wszystko ze sobą miksujemy do momentu osiągnięcia jednolitej masy
- na koniec delikatnie polewamy oliwą
wyglądają bardzo smakowicie, a barwy - rewelacja:)
OdpowiedzUsuńkażda wersja pyszna!
OdpowiedzUsuń