piątek, 15 maja 2015

Smalec wegetariański mamusi (smalczyk z jabłek, cebuli i rodzynek)

Zdecydowania najlepszy i mój ulubiony przepis na smalec wegetariański. Koleżanka wczoraj stwierdziła, że smalczyk wegetariański brzmi jak oksymoron. Niech będzie, że oksymoron ale za to jaki smaczny!  Polecam zajadać się nim na pajdzie chleba z kiszonymi ogórkami i świeżym tymiankiem. Mmmmmm, pychotka... 



              



Składniki (duża porcja na kilka osób i parę dni):
  • 6 większych cebul
  • 3 jabłka ze skórką
  • 3/4 szklanki rodzynek (umytych i namoczonych)
  • 3/4 szklanki słonecznika
  • 2 łyżki sezamu (opcjonalnie)
  • 1/2 kostki masła
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek do smażenia
  • sól do smaku
Przygotowanie (25 minut):
- cebulę pokroić w grubą kostkę
- jabłka pokroić w 1 cm kawałki
- namoczone rodzynki odsączyć
- cebulę usmażyć na złoty kolor i dodać jabłka. Całość podsmażyć i dusić 10-15 minut na małym ogniu do połączenia składników
- dodać rodzynki, słonecznik i sezam. 
- poddusić chwilę całość i posolić a następnie zdjąć z ognia
- dodać masło i delikatnie mieszać do rozpuszczenia
- przełożyć od miseczek i włożyć do lodówki

Polecam jeść z kiszonym ogórkiem i świeżym tymiankiem.
Poczekać aż stężeje. Można przechowywać w lodówce do 5 dni.

SMACZNEGO!

Zobacz też przepis na Kolorowy hummus - czerwony, zielony i żółty <klik>

6 komentarzy:

  1. Zrobiłam ten smaluszek. Najbardziej podobało mi się dodanie świeżego masła na sam koniec, po zdjęciu patelni z ognia. Pięknie związało wszystkie produkty.

    OdpowiedzUsuń
  2. hhmmm ciekawe :) kupie tylko jablka i bede robic na dniach, zdam relacje:) x

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego! Koniecznie napisz jak wyszło (;

      Usuń
    2. wiesz, wyszlo tak, ze nawet smalczyku do lodówki nie odstawie, tylko zaraz zjem caly sloiczek :)
      i troszku przekombinowalam, bo nie mialam rodzynek, no i dodalam czosnek :-) x

      Usuń