Super pyszny koktajl / smoothie w wiosennym kolorze zielonym. Cudowne połączenie banana, awokado i szpinaku. Nie należy się bać tego miksu - wszystko świetnie się komponuje. Mój dwuletni wykwalifikowany pracownik - tester smaku - potwierdza, przepis idealny (;
Składniki (1 duża porcja):
- 2 szklanki szpinaku (mocno wypełnione)
- 2 banany (najlepiej zmrożone wcześniej)
- 1/2 średniego awokado
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki jogurtu do przełożenia (w wersji wegańskiej wegański jogurt lub kilka łyżek koktajlu wymieszane z mlekiem roślinnym)
- nasiona do posypania: dynia, słonecznik, u mnie chia
- plasterek limonki / cytryny
Limonka służy nie tylko ozdobnie. Pod koniec jedzenia warto wrzucić ja do szklanki i rozgnieść z pozostała częścią koktajlu.
Przygotowanie (7 minut):
- szpinak miksujemy z awokado dolewając po troszku wody (ja szpinak podzieliłam na 3 porcje dodając co jakiś czas do miksowania aby sobie ułatwić prace i uzyskać lepszą konsystencję)
- dodajemy banany (oczywiście nie zmrożone też mogą być)
- po osiągnięciu jednolitości nakładamy 3/4 do szklanki , przekładamy jogurtem i dokładamy resztę
Cena: 3,5 zł (cena bardzo zależy od tego gdzie kupimy awokado)
smoothie pełne zdrowia :)
OdpowiedzUsuń