sobota, 11 kwietnia 2015

Bakłażan zapiekany z pieczarkami

Kolejny przepis z serii pokrój i włóż do piekarnika(: Pyszny bakłażan zapiekany z pieczarkami, cebulą oraz czosnkiem. Do tego podpieczony ser feta i oliwki


Składniki (2 porcje, dla lubiących zjeść więcej 1)
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 5 - 7 pieczarek
  • 1/2 sera feta
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pomidorki koktajlowe 
  • oliwki
  • ostra sproszkowana papryka
  • sól
    Przygotowanie ( 5 minut + czas pieczenia)
    - bakłażana przekroić na pół, ponacinać głęboko 'w kratkę', posmarować oliwą, mocno posolić i włożyć do piekarnika na 20 minut
    - pokroić cebulę i pieczarki na talarki oraz czosnek na bardzo cienkie plasterki
    - ser feta pokroić w kostkę
    - dołożyć pieczarki, cebulę, czosnek do naczynia
    - polać oliwą, posolić i doprawić papryką
    - ser położyć na bakłażana
    - piec kolejne 30 minut
    - po wyjęciu wkroić oliwki i pomidorki
    SMACZNEGO!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz