Kolejny przepis z serii pokrój i włóż do piekarnika(: Pyszny bakłażan zapiekany z pieczarkami, cebulą oraz czosnkiem. Do tego podpieczony ser feta i oliwki
Składniki (2 porcje, dla lubiących zjeść więcej 1)
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 5 - 7 pieczarek
- 1/2 sera feta
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pomidorki koktajlowe
- oliwki
- ostra sproszkowana papryka
- sól
Przygotowanie ( 5 minut + czas pieczenia)
- bakłażana przekroić na pół, ponacinać głęboko 'w kratkę', posmarować oliwą, mocno posolić i włożyć do piekarnika na 20 minut
- pokroić cebulę i pieczarki na talarki oraz czosnek na bardzo cienkie plasterki
- ser feta pokroić w kostkę
- dołożyć pieczarki, cebulę, czosnek do naczynia
- polać oliwą, posolić i doprawić papryką
- ser położyć na bakłażana
- piec kolejne 30 minut
- po wyjęciu wkroić oliwki i pomidorki
- bakłażana przekroić na pół, ponacinać głęboko 'w kratkę', posmarować oliwą, mocno posolić i włożyć do piekarnika na 20 minut
- pokroić cebulę i pieczarki na talarki oraz czosnek na bardzo cienkie plasterki
- ser feta pokroić w kostkę
- dołożyć pieczarki, cebulę, czosnek do naczynia
- polać oliwą, posolić i doprawić papryką
- ser położyć na bakłażana
- piec kolejne 30 minut
- po wyjęciu wkroić oliwki i pomidorki
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz