Słodycz sera i mleka złamana kwaskiem cytryny. Do tego czekoladowy spód i wegetariańska galaretka truskawkowa (bez żelatyny) z dodatkiem malin i czarnej porzeczki.
Spód:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- czubata łyżka kakao
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 kostki masła (85 g)
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa serowa:
- 1 kostka sera twarogowego (250 g)
- sok z 4 cytryn
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g śmietany kwaśnej
- 16 g cukru waniliowego
- 2 łyżeczki agaru
Galaretka:
- wegetariańska galaretka bez żelatyny
- 250-400 g malin i czarnej porzeczki
Przygotowanie (25 minut bez pieczenia):
- ciasto zagnieść
- dno tortownicy wyłożyć papierem (średnica 26 cm)
- wyłożyć (bez wałkowania) ciasto na dno
- piec 10 minut w 180 stopniach
- po upieczeniu wystudzić a w międzyczasie kostkę sera zmiksować ze śmietaną na gładką masę
- przygotować odpowiednio agar w 1/3 szklanki wody i dodać możliwie jak najbardziej ostudzony małymi partiami do masy
- przygotować odpowiednio agar w 1/3 szklanki wody i dodać możliwie jak najbardziej ostudzony małymi partiami do masy
- dodać partiami skondensowane mleko a następnie sok z cytryn
- na wystudzony spód wyłożyć masę serową i włożyć do lodówki
- gdy ciastko się chłodzi przygotować galaretkę z mniejszą ilością wody niż w przepisie (jeśli na 0,5 l wody to bierzemy 0,4 l)
- wyjąc ciasto z lodówki gdy galaretka zacznie leciutko tężeć
- ułożyć owoce, zalać galaretką
Przechowywać w lodówce. Gotowe po 2-3 godzinach.
Cena: ok 20 zł
Cena: ok 20 zł
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz