Żelki z tego przepisu wychodzą mięciutki i delikatne, jeśli lubimy bardziej zwięzłe wystarczy dodac więcej agaru.
Składniki (10-12 dużych żelków):
- 1 czubata łyżeczka agaru Opis produktu agar-agar <klik>
- 1 pełna szklanka malin
- 3/4 szklanki truskawek
- 1/4 szklanki wody x2
- 1-2 łyżki syropu słodzącego lub cukru jeśli lubimy słodkie żelki (ja dodałam łyżkę golden syrup)
(Ogólnie na szklankę musu powinno się dodać łyżeczkę agaru)
Przygotowanie (10 minut):
- miksujemy owoce z 1/4 szklanki wody (łącznie wyszło mi 3/4 szklanki przecieru owocowego)
- agar zagotowujemy wraz z owocami w 1/4 szklanki wody i gotujemy przez ok 5 minut, dodajemy syrop, jeżeli dodajemy cukier to robimy to trochę wcześniej aby zdążył się rozpuścić
- nakładamy do form
Mogą to być silikonowe formy do ciasteczek lub czekoladek, małe miseczki lub nawet filiżanki. Żelki bezproblemowo wychodzą z formy silikonowej jak i szkła - przy małej pomocy ostrego noża.
Gotowe są zaraz po wystygnięciu, warto włożyć na kilka minut do lodówki aby przyśpieszyć proces tężenia.
SMACZNEGO!
świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńuwielbiam agarowe żelki i galaretki :)
OdpowiedzUsuńA już patrząc na zdjęcie i te kolory myślałam, że zrobiłaś żelki z buraczka :) Fajny pomysł, sama nigdy nie robiłam agarowych żelek, chyba czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńKolory naturalnych dań nie przestają mnie zadziwić, są o wiele lepsze niż te sztuczne. A burak to już w ogóle czyni cuda :D
OdpowiedzUsuń47 yrs old Data Coordiator Oates Durrance, hailing from Sioux Lookout enjoys watching movies like "Snows of Kilimanjaro, The (Neiges du Kilimandjaro, Les)" and tabletop games. Took a trip to La Grand-Place and drives a Bugatti Type 57SC Atalante. zbadaj strone
OdpowiedzUsuń