czwartek, 16 kwietnia 2015

Jajeczne babeczki śniadaniowe - alternatywa dla jajecznicy

Kolejny przepis z serii 'pokrój i włóż do piekarnika'. Super prosty, smaczny i zdrowy posiłek. Fajna alternatywa dla zwykłej jajecznicy. Polecam wszystkim szukającym urozmaicenia codziennego śniadania lub tym, którzy znudzili się już zwykłym jajkiem.


Składniki (14 babeczek):
  • 6 jajek
  • 1/5 cukinii
  • 1/5 bakłażana
  • 1 mały pomidor
  • 3 pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • opcjonalnie ser do posypania na koniec
Polecam przygotować 2 smaki -  jedną formę wypełnić pomidorem i cukinią, drugą bakłażanem i pieczarkami

Przygotowanie (4 minut + pieczenie):
-  pokroić warzywa w kostkę (czosnek rozgnieciony lub bardzo drobniutko pokrojony)
-  jajka wbić wbić od miski i wymieszać do połączenia białek z żółtkami, doprawić solą i pieprzem
-  do foremek włożyć warzywa w wybranym połączeniu
-  wlewać jajka do ok 3/4 wysokości foremki
-  połowę poprószyć kurkumą
-  piec w piekarniku przez 25 - 30 minut (w zależności od tego czy wolimy bardziej płynne czy ścięte jajko)

Jeśli chcemy dodać ser to polecam zrobić to 5 minut przed wyjęciem z piekarnika


Zobacz też przepis na Makaron z fistaszkami, kiełkami fasoli mung i pędami bambusa <klik>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz