Kolejny przepis z serii 'pokrój i włóż do piekarnika'. Super prosty, smaczny i zdrowy posiłek. Fajna alternatywa dla zwykłej jajecznicy. Polecam wszystkim szukającym urozmaicenia codziennego śniadania lub tym, którzy znudzili się już zwykłym jajkiem.
Składniki (14 babeczek):
- 6 jajek
- 1/5 cukinii
- 1/5 bakłażana
- 1 mały pomidor
- 3 pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- kurkuma
- opcjonalnie ser do posypania na koniec
Polecam przygotować 2 smaki - jedną formę wypełnić pomidorem i cukinią, drugą bakłażanem i pieczarkami
Przygotowanie (4 minut + pieczenie):
- pokroić warzywa w kostkę (czosnek rozgnieciony lub bardzo drobniutko pokrojony)
- jajka wbić wbić od miski i wymieszać do połączenia białek z żółtkami, doprawić solą i pieprzem
- do foremek włożyć warzywa w wybranym połączeniu
- wlewać jajka do ok 3/4 wysokości foremki
- połowę poprószyć kurkumą
- piec w piekarniku przez 25 - 30 minut (w zależności od tego czy wolimy bardziej płynne czy ścięte jajko)
Jeśli chcemy dodać ser to polecam zrobić to 5 minut przed wyjęciem z piekarnika
Zobacz też przepis na Makaron z fistaszkami, kiełkami fasoli mung i pędami bambusa <klik>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz