Kolejne połączenie słodko-słonego. Mazurek z kruchym spodem, słonymi fistaszkami i mleczną czekoladą
Składniki (2 sztuki):
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 czubata łyżka śmietany
- 1 kostka masła
- 150 g mascarpone
- 150 g masła orzechowego
- 100 g białej czekolady
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g fistaszków
Przygotowanie:
- produkty na ciasto zagnieść i rozwałkować
- ciasto położyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia
- nakłuć ciasto widelcem
- piec 20 minut w 200 stopniach
- masło orzechowe zmiksować z serkiem i roztopioną białą czekoladą
- posmarować wystudzone mazurki i posypać orzeszkami a następnie polać roztopioną gorzką czekoladą
inspiracja z 'Moje wypieki'
Cena: ok 7,5 zł /sztuka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz