sobota, 4 kwietnia 2015

Słodko-słony mazurek wielkanocny

Kolejne połączenie słodko-słonego. Mazurek z kruchym spodem, słonymi fistaszkami i mleczną czekoladą



Składniki (2 sztuki):

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 czubata łyżka śmietany
  • 1 kostka masła
Krem:
  • 150 g mascarpone
  • 150 g masła orzechowego
  • 100 g białej czekolady
Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g fistaszków

Przygotowanie:
- produkty na ciasto zagnieść i rozwałkować
- ciasto położyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia
- nakłuć ciasto widelcem
- piec 20 minut w 200 stopniach
- masło orzechowe zmiksować z serkiem i roztopioną białą czekoladą
- posmarować wystudzone mazurki i posypać orzeszkami a następnie polać roztopioną gorzką czekoladą

inspiracja z 'Moje wypieki'

Cena: ok 7,5 zł /sztuka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz