Składniki (12 sztuk):
Chlebki:
- 350 g mąki + spora ilość do podsypywania
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g jogurtu greckiego
- 100 g mleka
- 2 ząbki czosnki
- 40 g masła
- zioła: tymianek, cząber, rozmaryn, najlepiej świeże
Przygotowanie ( w zależności od patelni ok 40 minut) :
- Wszystkie składniki na chlebki wymieszać w misce do połączenia w 1 masę
- Posypać stół mąką i na nim ugniatać 2 minuty ugniatać dosypując mąki aż do momentu kiedy ciast nie będzie kleić się do rąk
- Ciasto włożyć do miski posypanej mąką
- Stopić masło, dodać rozduszony czosnek i zioła (bez łodyg) chwilę potrzymać na małym ogniu aby masło przeszło czosnkiem i przyprawami
- Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Podzielić rozwałkowane ciasto na pół a następnie obie połówki na 6 części
- Ulepić kulki ( powinny być wielkości piłki golfowej) z każdej z 6 części ciasta
- Kulki rozwałkować na placki grubość 3 mm
- Placki ponacinać ostrym nożem w równoległe paski zostawiając 3 cm brzeg
- Piec po 2-3 minuty z każdej strony na patelni.
Jeśli macie patelnię grillową to jest to dobry moment na jej wykorzystanie. Na normalnej też świetnie wychodzą trzeba tyko trochę bardziej ich pilnować. Ja robiłam na zwykłej patelni.
- Rozprowadzić masło po plackach
Cena: ok 5 zł
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz