Nie możesz pozbyć się swojego wroga - zjedz go :D A tak na poważnie to mniszki lekarskie bardzo lubię, nie wiem dlaczego tak dużo osób upiera się żeby je wyrywać - w tym moja rodzina. Postanowiłam jakoś wykorzystać te fajne chwasty, które i tak musiałam usunąć. Nie jestem rozczarowana, ponieważ smażone w cieście cynamonowym mniszki ze słodką polewą to coś pysznego.
A zjedzenie mniszka lekarskiego wyjdzie tylko na dobre. Kwiat daje nam witaminy z grupy B,C, beta-karoten oraz wiele składników mineralnych. Mlecz podobno dobrze działa też na wątrobę i stres.
Składniki :
- 4 łyżki mąki
- 1 małe jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- słodki syrop np. karmel, golden syrup, syrop z agawy, syrop daktylowy
Polanie słodkim syropem jest istotne, ponieważ ani mniszki ani cynamonowe ciasto naleśnikowe nie jest słodkie
Przygotowanie (10 minut):
- odcinamy liście oraz łodyżki. Łodyżki odcinamy najwyżej jak tylko się da
- mąkę, mleko ,cynamon i sól roztrzepujemy na jednolitą masę
- wkładamy kwiatka do ciasta, łyżeczką dokładnie oblewając kwiat z każdej strony
- mniszka wyciągamy łyżeczką na rozgrzaną oliwę (na łyżeczce niech będzie dodatkowa ilość ciasta,tak aby wokół kwiatka ciasto troszeczkę się rozlało)
- podajemy na ciepło, mocno polane syropem
Uwaga: nie smażyć na dużym ogniu bo takie małe 'naleśniczki' szybko się przypalają, Należy też je często obracać.
Jeśli mamy mniej mniszków to pozostałego ciasta możemy zrobić małego naleśnika (;
SMACZNEGO!
Proszę uważać na jadalne kwiaty. Można mieć po nich alergię. Doświadczyłam po obiedzie w ekskluzywnej, paryskiej restauracji.
OdpowiedzUsuń