Najadłam się 3 dużymi kotlecikami, tak więc jeśli robicie tylko dla siebie może warto zrobić z połowy porcji. Pozostała pastę zawsze można wykorzystać na kolacje jako dodatek do chleba.
Składniki (9-12 sztuk):
- 1 awokado
- 1/2 - 3/4 szklanki mixu płatków owsianych, pszennych, orkiszowych itp
- 4 - 5 łyżek cieciorki ugotowanej lub z puszki
- 1 jajko
- 1/3 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula (jeśli nie jesteście fanami cebuli to radzę dodać mniej)
- tarta mozzarella (w zależności od upodobań i diety)
- 3 łyżki podprażonego słonecznika
- 1 łyżka podprażonego sezamu
- 1 łyżka bułki tartej
- tymianek (najlepiej świeży)
- sól
Przygotowanie (15 minut):
- płatki zalewamy wrzątkiem i czekamy aż nasiąkną
- miąższ awokado rozgniatamy widelcem i dodajemy sok z cytryny
- dodajemy drobniutko pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek oraz cieciorkę. Ponownie dokładnie rozgniatamy
- słonecznik i sezam prażymy delikatnie na patelni (bez oliwy)
- dodajemy nasiąknięte płatki i kolejny raz rozgniatamy
- dodajemy resztę składników (mozzarellę, podprażony słonecznik i sezam, bułkę tartą, tymianek, sól)
- smażymy do zarumienienia na oliwie z oliwek
Jeżeli masa jest za rzadka możemy dodać więcej płatków.
Cena: 6-7 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz