środa, 1 kwietnia 2015

Kotlety z awokado

Smak awokado dobrze wyczuwalny. Czosnek dodaje ostrości a prażone nasiona przyjemnie chrupią. Do tego ciągnąca się mozzarella .... Pycha (:



Najadłam się 3 dużymi kotlecikami, tak więc jeśli robicie tylko dla siebie może warto zrobić z połowy porcji. Pozostała pastę zawsze można wykorzystać na kolacje jako dodatek do chleba.

Składniki (9-12 sztuk):

  • awokado
  • 1/2 - 3/4 szklanki mixu płatków owsianych, pszennych, orkiszowych itp
  • 4 - 5 łyżek cieciorki ugotowanej lub z puszki
  • 1 jajko 
  • 1/3 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula (jeśli nie jesteście fanami cebuli to radzę dodać mniej)
  • tarta mozzarella (w zależności od upodobań i diety)
  • 3 łyżki podprażonego słonecznika
  • 1 łyżka podprażonego sezamu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • tymianek (najlepiej świeży)
  • sól


Przygotowanie (15 minut):
- płatki zalewamy wrzątkiem i czekamy aż nasiąkną
- miąższ awokado rozgniatamy widelcem i dodajemy sok z cytryny
- dodajemy drobniutko pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek oraz cieciorkę. Ponownie dokładnie rozgniatamy
- słonecznik i sezam prażymy delikatnie na patelni (bez oliwy)
- dodajemy nasiąknięte płatki i kolejny raz rozgniatamy
- dodajemy resztę składników (mozzarellę, podprażony słonecznik i sezam, bułkę tartą, tymianek, sól)
- smażymy do zarumienienia na oliwie z oliwek

Jeżeli masa jest za rzadka możemy dodać więcej płatków.


Cena: 6-7 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz