niedziela, 26 kwietnia 2015

Makaron z cukinii w pesto z cebulką, chili i czosnkiem

Zakochana po uszy w makaronie z cukinii! Ten przepis jest z podsmażoną na oliwie z oliwek cebulką, chili, wegańskim pesto i czosnkiem. Jak by było mało, że smaczne to jeszcze zdrowe i niskokaloryczne! Cała mięsożerna rodzina była zachwycona wegańskim obiadem (; 

Składniki (3-4 porcje):
  • 2 małe cukinie
  • 2 cebule
  • 2 duże ząbki czosnki
  • 2 łyżki pasty z ostrej papryki lub 1 papryczka chili
  • 6 łyżek wegańskiego pesto
  • 3 małe pomidorki
  • sól
  • pietruszka do ozdoby
Przygotowanie (20 minut):
- kroimy cebulę oraz papryczkę w drobniutką kostkę (jeśli nie mamy pasty)
- rozgniatamy czosnek
- przygotowujemy makaron z cukinii - przy pomocy obieraczki lub tarki typu julienne
- podsmażamy czosnek, cebulę i papryczkę na oliwie ok 3-5 minut (do zarumienienia) mieszając aby się nie przypaliło
- dokładamy makaron z cukinii i podsmażamy na małym ogniu mieszając tak aby przeszedł smakiem sosu - ok 5 minut

Cena: ok 5 zł za całość

SMACZNEGO!


9 komentarzy:

  1. też uwielbiam makaron z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makaron z cukinii <3! Jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sama robiłąm uważa, że pyszny jest taki makaronik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już czuję ten aromat mmmm Świetne danie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale czy ten makaron z cukinii nalezy gotowac czy jesc na surowo? widzialam obie wersje, zakupilam juz skrobaczke julienne, cukinia czeka, a ja mam dylemat czy gotowac i ile czasu..... prosze o wskazowke!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie gotuje tego "makaronu". Wystarczające jest podsmażenie go z resztą składników.

      Usuń
  6. Dodaj razem z cukinią :-) Sprawdzone!

    OdpowiedzUsuń