czwartek, 30 kwietnia 2015

Tofurnik: ciasto z migdałowo-daktylowym spodem oraz mocno czekoladową górą

Przepis na pyszny i zdrowy migdałowo-daktylowy spód z odrobiną soli, do tego mocno czekoladowa góra na bazie serka tofu. Nazwałam to ciasto 'BEZ' dlatego,że jest bez pieczenia i gotowania, bez jajek, bez mleka, bez mąki, bez glutenu oraz bez cukru. 




Konsystencja masy powinna być zwięzła i lepka - jak na zdjęciu powyżej - po odwróceniu szpatułki masa nie odkleja się
Po lewej wielkość kawałków zblenderowanych orzechów. Po prawej gotowy spód (orzechy zblenderowane z daktylami i polane leciutko wodą)

Składniki (9 porcji):

SPÓD
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody
MASA
  • 200 g miękkiego tofu
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (wegańskiej)
  • 3 krople ekstraktu/olejku waniliowego
  • 2 łyżki wody lub mleka roślinnego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka syropu, ja dodałam golden syrup (jeżeli nie mamy syropu możemy dosłodzić na swój sposób)
  • płatki kokosa do dekoracji
Przygotowanie:
- blenderujemy orzechy do wielkości jaka nam odpowiada (na zdjęciu powyżej moja ulubiona wielkość)
- dodajemy daktyle i blenderujemy do połączenia. Masa po zgnieceniu w palcach powinna być lepka (można z niej ulepić kulkę). Jeśli tak nie jest dodajemy więcej daktyli i blenderujemy dalej
- gotowy miks rozkładamy równomiernie w naczyniu, dociskając do dna (masa pewnie będzie lepić się do łyżki). Rozłożoną i dociśniętą masę zalewamy w rożnych miejscach 3 łyżkami wody -  żeby całość lepiej się połączyła. Mieszamy ostatni raz w naszym naczyniu w celu lepszego połączenia. Rozkładamy równomiernie i kilkakrotnie ugniatamy przyciskając mocno łyżką do dna naczynia, gotowy spód wkładamy do lodówki
Jeśli zostało nam trochę masy to możemy jej użyć do owsianki, musli lub ulepić kulki i zamoczyć w czekoladzie jako przekąskę na następny dzień
- miksujemy tofu na gładką masę, topimy czekoladę, dodajemy stopiona czekoladę do tofu i miksujemy ponownie. Dodajemy do masy resztę składników i miksujemy ostatni raz
- na gotowy spód nakładamy masę równomiernie ją rozprowadzając i całość wkładamy do lodówki
- gotowe do jedzenia po 15-30 minutach

Cena: ok 9 zł

SMACZNEGO!

2 komentarze: