piątek, 17 kwietnia 2015

Zielono mi smoothie -banan, awokado,szpinak

Super pyszny koktajl / smoothie w wiosennym kolorze zielonym. Cudowne połączenie banana, awokado i szpinaku. Nie należy się bać tego miksu - wszystko świetnie się komponuje. Mój dwuletni wykwalifikowany pracownik - tester smaku - potwierdza, przepis idealny (;

Składniki (1 duża porcja):
  • 2 szklanki szpinaku (mocno wypełnione)
  • 2 banany (najlepiej zmrożone wcześniej)
  • 1/2 średniego awokado
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki jogurtu do przełożenia (w wersji wegańskiej wegański jogurt lub kilka łyżek koktajlu wymieszane z mlekiem roślinnym)
  • nasiona do posypania: dynia, słonecznik,  u mnie chia
  • plasterek limonki / cytryny 
Limonka służy nie tylko ozdobnie. Pod koniec jedzenia warto wrzucić ja do szklanki i rozgnieść z pozostała częścią koktajlu.

    Przygotowanie (7 minut):
    - szpinak miksujemy z awokado dolewając po troszku wody (ja szpinak podzieliłam na 3 porcje dodając co jakiś czas do miksowania aby sobie ułatwić prace i uzyskać lepszą konsystencję)
    - dodajemy banany (oczywiście nie zmrożone też mogą być)
    - po osiągnięciu jednolitości nakładamy 3/4 do szklanki , przekładamy jogurtem i dokładamy resztę

    Cena:  3,5 zł (cena bardzo zależy od tego gdzie kupimy awokado)

    SMACZNEGO!





















    1 komentarz: